Nesāc ieguldīt bez šīm lietām

Krāt ir garlaicīgi, ieguldīt ir forši, bet iztērēt naudu vēl foršāk. 

Taču, ja tu klausies manu radio raidījumu “Jauni un bagāti” vai lasi manu blogu, noteikti apzinies, ka iztērēt pilnīgi visu savu naudu nevajadzētu, un kaut ko iekrāt nav slikti. Un, ja reiz iekrāj, tad vajadzētu arī ieguldīt, citādi tavu naudu apēd inflācija. 

Ja esi nolēmis beidzot sākt ieguldīt, tad es gribu būt pirmais, kas tevi apsveic. Tas ir ļoti pareizs lēmums. 

Ne par velti turīgi ļaudis, dinastijas un pensiju fondi iegulda naudu finanšu tirgū jau simtiem gadu, kamēr kaimiņš Māris tikai saukā akciju tirgu par kazino un saka, ka ieguldīšana tāda spēlēšanās vien ir. 

Varbūt ir tā, ka turīgie ļaudis, bagātās dinastijas un pensiju fondi visā pasaulē nezina to, ko par finanšu tirgiem zina Māris. Bet es laikam vairāk sliecos darīt to pašu, ko dara cilvēki, kas saprot naudu. Un saukāšanos vai pirkt zeltu, “jo tam vienmēr ir vērtība” atstāju Māra ziņā.

Starp citu, “kaimiņš Māris” ir izdomāts tēls, kas man nejauši ienāca prātā. Māri, ja tu man dzīvo kaimiņos, tad es atvainojos – šis nav par tevi. Es arī atvainojos visiem Māriem, ja mana bloga dēļ jūs draugi sākuši ķircināt. Es zinu vienu basģitāristu Māri – ļoti foršs džeks. Bet šis arī nav par viņu.

Katrā ziņā esmu novērojis, ka amatieris akciju tirgū gandrīz vienmēr pieļauj kādu no 3 tipiskākajām kļūdām: 

  1. Pērk individuālas uzņēmumu akcijas
  2. Iegulda visus savus brīvos līdzekļus
  3. Nepadomā dažus soļus uz priekšu

Pirmais, ja esi nolēmis sākt ieguldīt, nesāc pirkt individuālu uzņēmumu akcijas. 

Amatieris izdzird, ja būtu ieguldījis, piemēram, Teslā tik un tik gadus atpakaļ, tad ap šo laiku noteikti jau būtu miljonārs. Un tad nu amatieris skrien meklēt “nākamo Teslu”, kas viņu padarītu par miljonāru. 

Vai arī sāk pirkt akcijas uz dullo, vai vienkārši pirkt savu mīļāko zīmolu akcijas. 

Te ir tā. Ja tu pērc akcijas ar domu, ka kļūsi ātri bagāts, tavas izredzes ir patiešām niecīgas. Nu, patiešām niecīgas. Tu arī varētu sākt iet uz Fēniksu cerībā, ka kļūsi bagāts. Tieši tik niecīgas ir tavas izredzes. Ja tomēr kļūsi bagāts ātri, tad apzinies, ka tev neeeeeenormāli paveicās. Par šo nedaudz rakstīju vienā no iepriekšējiem rakstiem.

Kad profesionālis skatās uz ieguldīšanu, viņš domā, kā veidot diversificētu zemu izmaksu ieguldījumu portfeli. Ja šis vārdu salikums tev liekas neskaidrs, tad tā ir zīme, ka tev 100% nevajadzētu sākt ar individuālu akciju pirkšanu.

Tā vietā amatierim ieguldītājam vajadzētu skatīties uz ieguldīšanu, t.s. ieguldījumu fondos. Tas ir vienkāršākais un jēdzīgākais veids, kā amatierim ieguldīt. Prātīgi būtu kādus 90% no naudiņām ieguldīt fondos un ar atlikušajiem 10% var “spēlēties”, kā labāk patīk. 

Taču, lai sāktu ieguldīt fondos, arī šis tas ir jāzina. Par to esmu īsi ieskicējis trijās “Jauni un bagāti” epizodēs, un mums ar Tomu ir mācību programma, kas šo iemāca 6 nedēļās. 

Ja Tu brīnies “6 nedēļās? tik ilgi?!” tad iedomājies – tavai naudai aug vērtība. Viņa paliek vairāk nevis mazāk. Tas nav tas pats, kas pļaut zāli vai mazgāt traukus. Tur ir šis tas jāzina, lai neiebrauktu auzās – īpaši par nodokļiem. 

Ar dažādu individuālu akciju pirkšanu tā visa darīšana var būt ļoti piņķerīga, bet ar fondiem ir nedaudz vienkāršāk. Tāpēc pirmā lieta, ko der ņemt vērā, ka amatierim ir labāk sākt ar ieguldījumu fondiem nevis individuālām akcijām.

Otrais, neieguldi visus savus brīvos līdzekļus. 

Amatieris iemācās šo to par ieguldīšanu un nu ir gatavs visu naudiņu, kas paliek mēneša beigās pāri, krāmēt kaut kur iekšā. 

Lēnāk pār tiltu, draugi. 

Pirms sāc ieguldīt, noteikti ir jāparūpējas par lietu, ko sauc par drošības spilvenu. 

Noteikti esi redzējis, ka finanšu tirgus mēdz staigāt uz augšu un uz leju. Kad viņš iet uz augšu, tas nozīmē, ka tavi ieguldījumi pelna naudu. Kad viņš iet uz leju, tavi ieguldījumi zaudē naudu. Jā, zinu, ka šis ir augstskolas cienīgs skaidrojums, nesmejies. 

Bet, kad tu sāc ieguldīt, ir ļoti, ļoti svarīgi saprast, ka tas ir normāli, ka tu vari ieguldīt 10’000 eiro un finanšu krīzes situācijā tie var nokristies uz 5’000 eiro.

Finanšu tirgus nav pasaku mežs ar baltiem vienradžiem, kas ēd varavīksnes, kur viss ir skaists un nauda tikai vairojas. Drīzāk finanšu tirgus ir kā biezi džungļi, kur tevi apēdīs, ja līdīsi, kur nevajag, taču ir ļoti skaisti un interesanti, ja staigā pa foršām vietām un ēd garšīgus augļus. Bet jārēķinās, ka tāpat pa ceļam var gadīties kāds ezis, uz kura uzkāpt ar pliku pēdu, vai iekodīs indīgs ods. Tāpēc ir svarīgi zināt, kādas kurpes vilkt un kādus līdzekļus lietot pret odu.

Līdzīgi finanšu tirgū. Ja esi pacietīgs, esi ieguldījis saprātīgi un patiešām izproti, ko tu dari, tad zini, ka ieguldījums uzkāps atpakaļ augšā un turpinās tev pelnīt naudu. Taču neprātīgam ieguldītājam kabatas var palikt tukšas, vai arī viņš saņem dusmīgu e-pastu no VIDa. Ar to ir jārēķinās.

Tipiski šādos krīzes gadījumos cilvēki mēdz arī pazaudēt darbus, var samazināties viņu ienākumi vai notikt citas ķibeles. 

Tādēļ ir nepieciešams drošības spilvens. Tas nozīmē – pirms sāc ieguldīt, parūpējies, ka tev ir iekrāti vismaz pāris mēnešu tēriņi, lai krīzes situācijā tev nebūtu jāpārdod ieguldījumi ar zaudējumiem. 

Cik lielu drošības spilvenu veidot? Te var būt piņķerīgi. Pāris jautājumi, kas tev varētu palīdzēt: 

Vai dzīvo viens, vai tev ir ģimene, par ko jāparūpējas? Vai maksā visus nodokļus un saņemsi jēdzīgu bezdarbnieku pabalstu, vai arī būs jādzīvo tikai no iekrātā? Cik ātri spēsi atrast jaunu darbu, ja pazaudēsi veco? 

Es personīgi cenšos turēt vismaz 6 mēnešu drošības spilvenu, jo gan es, gan sieva nodarbojamies ar uzņēmējdarbību un mums nav stabila ienākumu plūsma katru mēnesi. Tev varbūt ir citādāka situācija. 

Kad esi parūpējies par drošības spilvenu, tad var sākt ieguldīt. 

Trešais, esi garlaicīgs un padomā pāris soļus uz priekšu. 

Visiem gribas ātri un tagad. Īpaši visā šajā kripto-šmipto padarīšanā, kur vari atvērt kontu 5 minūtēs un vēl dabūsi bonusa % par jautājumu neuzdošanu. Bet tici man, padomāt uz priekšu ļoti pozitīvi atmaksāsies ilgākā termiņā. 

Piemēram, es zinu cilvēkus, kas vienkārši kādā random brokera platformā attaisījuši kontus un sākuši kaut ko pirkt. It kā liekas nekas traks, vai ne? 

Bet… 

Vai paziņoji Valsts ieņēmumu dienestam, ka vēlies atvērt ieguldījumu kontu pie ārzemju brokera? To darīt prasa likums**. Kā kārtīgam latvietim, tev ir, protams, jāzina no galvas visa likumdošana. Kā tad citādāk? 🙂 

Vai nodokļu izpratnē tu ieguldi caur ieguldījumu kontu vai vērtspapīru kontu? No tā var būt atkarīgs, kā un cik bieži tev jāmaksā nodokļi. 

Vai tu pieraksti katru ieguldījumu, ko esi veicis un seko līdzi peļņai? Kad pienāks nodokļu deklarēšanas brīdis, tad būs detalizēti jāatskaitās, lai zinātu, ka maksā pareizu summu. Te jau no sākta gala labāk uzturēt excelīti ar pierakstiem. 

Kad pērc fondus, vai tu pērc accumulating vai distributing? Un kāda ir fonda mītnes zeme un valūta? Vai brokeris tev uzreiz pārskaita dividenžu ienākumus, vai tos reinvestē? Visas šīs lietas atkal var ietekmēt nodokļu apjomu, biežumu, kopējās ieguldīšanas izmaksas utml. 

Gan šeit, gan augstāk, runājot par drošības spilvenu, es pieminēju nevis visu, kas jāzina, bet pāris lietas, kas man ienāca prātā, rakstot šo blogu uz balkona mazā, jaukā pilsētiņā Spānijas ziemeļos.

Bet ir ļoti daudz sīkumi, kas ir jāņem vērā pirms sāc ieguldīt. Kā minēju, pavairot naudu nav tas pats, kas pļaut zāli.

Kad esi to visu sapratis un iemācījies, tad ieguldīt ir patiešām vienkārši.

Galvenais vajag izveidot sev jēdzīgu sistēmu, kurai ir viegli sekot – soli pa solim. 

Ja interesē, tad mums ar Tomu ir ļoti laba ieguldīšanas sistēma, kas pielāgota tieši Latvijas ieguldītājiem. Tā gan ir par maksu, jo mūsu ģimenēm arī ir jāēd, jāpērk jaunas bikses ik pa laikam un jāmaksā tas pats dārgais gāzes rēķins, kas tev. Taču, ja vēlies uzzināt vairāk, tad vari pievienoties bezmaksas vebināram, uzzināt interesantas lietas un arī uzzināt par pašu sistēmu. Ir arī iespējams šo informāciju atrst internetā un grāmatās un vari sistēmu izveidot pats. Tas gan būs krietni, krietni ilgāk un sarežģītāk, bet var.

Taču atceries – pirms sāc ieguldīt, parūpējies par ieguldīšanas priekšdarbiem:

  • Ja esi amatieris, nesāc ar individuālu akciju pirkšanu, bet drīzāk skaties uz zemu izmaksu ieguldījumu fondiem.
  • Pirms sāc ieguldīt, pārliecinies, ka tev ir izveidots drošības spilvens, lai sliktākajā scenārijā nav jāpārdod ieguldījumi ar zaudējumiem. 
  • Padomā pāris soļus uz priekšu, jo tā tu noteikti ietaupīsi gan laiku, gan naudu nākotnē.

 


Ja raksts likās interesants un noderīgs, noteikti nekautrējies padalīties ar to sociālajos tīklos. To izdarīt ir ļoti vienkārši, spiežot uz pogas tepat zemāk.

Man liekas, ka mums Latvijā kritiski trūkst jēdzīga finanšu informācija, jo tipiskais latvietis vai nu lamā un turas no ieguldīšanas pa gabalu, vai arī ir otrā grāvī, kas ir izlaist “klasisko” finanšu padomu un lēkt pa taisno vājprātīgi riskantās spekulācijās vai nodarboties ar tehnisko analīzi, kas noteikti nav lieta, ko darīt amatierim. Un apdedzināšanās ar vājprātīgi riskantām spekulācijām iesviež atpakaļ pirmajā grāvī – lamāties, ka no ieguldīšanas jāturas pa gabalu.

Bet ir arī zelta vidusceļš. Mana un Toma cerība ir to uzzīmēt, un tu, nospiežot Share on Facebook podziņu, ar to vari palīdzēt. Paldies!


** Lūdzu, pārliecinies par lietām arī ar savu galvu un nepaļaujies tikai uz manu blogu. Kad runa ir par nodokļiem un likumiem, ir ļoti daudz nianses, kas jāņem vērā, un katram individuālā situācija var atšķirties.

Dalīties

Mācies, kā strādā nauda!

Būt izglītotam par naudu ir izvēle. Būt neizglītotam – tā arī ir izvēle. Šī ir tava iespēja atstāt e-pastu un spert pirmos soļus izglītošanās virzienā.

2 comments on “Nesāc ieguldīt bez šīm lietām”

  1. Dainis
    April 4, 2024 at 04:59

    Sveiks Valter, ar kielu intresi klausos tavus raidijumus un lasu blogu, līdz ar to esmu nonācis pie secinājuma ka kaut kas ir jasāk darīt lietas labā, lai nodrošinātu savas vecumdienas. Gribēju iziet Jūsu sešu nedēļu kursu, bet links nedarbojas.

  2. April 4, 2024 at 05:04

    Sveiks, Daini. Paldies par komentāru – liels prieks to dzirdēt! Mēs dalībniekus uzņemam grupās tipiski tikai pēc bezmaksas vebinārā, lai ir vieglāk nomenedžēt administratīvās lietas. Lai noskaidrotu nākošos soļus, aicinu pierakstīties go.neatkarigais.lv nākošajam vebināram vai uzrakstīt mums uz info@neatkarigais.lv, kur atbildīgais kolēģis nosūtīs vairāk info!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *